Werken Daan Weijl (81) eigenzinnig en sympatiek


Cultuurmakelaar Eléon de Haas opende de tentoonstelling van het werk van kunstenaar Daan Weijl in het gemeentehuis van Olst-Wijhe. Naast een vitrine vol schaalmodellen van vooral grote objecten is een royale collectie schilderen te zien tijdens openingstijden van het gemeentehuis.

 

Gewoon hard werken, de 81-jarige kunstenaar Daan (Daniël) Weijl doet niets liever. Hij heeft nog steeds genoeg energie en plannen. Inspiratie vindt hij in de natuur. ,,Voorwerk en er dan aan werken.’’, vertelt hij in zijn atelier met zicht op oude bomen. ,,Dit klopt helemaal, de vorm, takken, ritmes.’’ De expositie van het werk van Daniël Weijl is te zien in het Gemeentehuis van Wijhe tot 25 april 2018.

 

Hij werd in Deventer geboren verhuisde 50 jaar geleden naar Olst. Naast een grafische opleiding (Grafische School Utrecht) volgde hij privélessen. Vanaf 1961 is hij werkzaam als kunstenaar. ,,Nee, ik heb niet altijd van mijn werk kunnen leven en heb er veel dingen naast gedaan zoals kleur- interieur adviezen, lesgeven en zo.’’ Hij creëerde zijn eigen omgeving door heel veel zelf te doen. ,,Dat heeft mij de ruimte gegeven in mijn beroep te kunnen functioneren.’’

 

Een harde werker maar een bescheiden mens. Door het land zijn diverse beelden te zien die hij heeft gemaakt. Getuigen  zijn schaalmodellen die ook tijdens de tentoonstelling te zien zijn  in een vitrine. Naast enkele grote werken exposeert hij een aantal minder grote, en kleine schilderijen plus een serie tekeningen.

Genoeg energie, ideeën, behoorlijk productief. ,,Ik ben alle dagen aan het werk met veel plezier en wil het altijd beter doen. Ik kan ook moeilijk mijn werk promoten, timmer niet aan de weg maar aan de kwaliteit.’’

Daan flirt ook niet met zijn werk naar ‘hip’ of ‘extreem’. Het is eerder eerlijk, eigenzinnig en dat maakt het zo specifiek eigen en sympathiek.

Zie ook: www.daanweijl.nl