Wereld van knopen en kralen

 

WIJHE – Uit bodemvondsten blijkt dat de knoop al oeroud is. Zo stammen de eerste ‘knopen’ die gevonden zijn uit de periode van 3000 tot 1000 voor Christus. Het gaat dan om o.a. fibula, een soort grote versierde veiligheidsspelden om kledingstukken dicht te doen. Ook later was een knoop of knoopje veel meer dan alleen een ‘sluiting’ van een kledingstuk. Knopen waren tevens versiering, Vaak echte kunstwerkjes waarin edele metalen en edelstenen gebruikt werden.  

 

Knopen zijn in de loop van hun bestaan gemaakt van de meest uiteenlopende materialen. Van hout, been, parelmoer en van zilver, goud en glas enz. Ook van combinaties van verschillende edele materialen. Soms waren het werkelijk priegelige kunstwerkjes. Later ontwikkelde ‘de knoop’ zich tot een gewone knoop, vaak van verschillende kunsstoffen  o.a. bakeliet, celluloid enz.  

 

Kunstenares Ina Hascher creëert van kleine kraaltjes kettingen, armbanden en broches, vaak met geometrische patronen. Zij heeft geëxposeerd in Barcelona, Madrid en Sevilla. Duik eens in de ‘wereld van sieraden van knopen en kralen’ tijdens de expositie van Ina Hascher. En weet: met zo’n bijzonder sieraad steel je de show… … 

De tentoonstelling in het gemeentehuis van Wijhe was te zien van 10 januari 2020 tot en met 17 december 2020.

 

De sieraden zijn te koop, dat geldt niet voor de knopen uit haar collectie. 

Zie ook: www.antiquebuttons.nl en  www.hascher.nl