Irma Horstman en Henk Tichelaar exposeren op dit moment in het Wijhese Gemeentehuis. Een duo-expositie van duidelijk twee verschillende persoonlijkheden die met hun kunstuitingen voor een deel op een zelfde soort spoor zitten. Een sympathieke en inspirerende verhouding zou je kunnen zeggen.

 

Irma legt uit dat zij jaren bewerkelijke beelden heeft gemaakt. ,,Ik ben opgegroeid in Twente, in een protestants-christelijke milieu. Na de middelbare school ben ik naar de kunstacademie gegaan. Naar Kampen, dat was een veilige keuze. Allemaal mensen met dezelfde achtergrond die zich daar toch wat van los wilden maken.
Ik heb aanvankelijk echt manisch gewerkt. Dat probeer ik de laatste jaren anders te doen. Zo doende ben ik abstracter gaan werken, minder vanuit een verhaal.’’
Irma werkt met verschillende materialen zoals staal en brons. Maar ook het tere porselein dat zij gebruikt voor haar werk, is te zien op de expositie. ,,Je hoeft dat niet te snappen, het beeld spreekt voor zichzelf.’’, licht de kunstenares toe.

 

Henk studeerde aan de kunstacademie in Kampen. Hij won diverse prijzen en exposeerde in verschillende landen in Europa en de United States. Sinds 2007 werkt hij bovendien als Instructor for Graphic Techniques at the Academy of Arts and Design (ARTEZ) in Zwolle. Poetisch, subtiel, mooie lijnvoering, ook kleine formaten, zijn zaken die naar voren komen in het werk van deze graficus. Het voelt alsof hij met een zekere onschuld de wereld beschouwt.
 

Als je het werk van Irma en graficus Henk nauwkeurig bekijkt en dat op je in laat werken, voel je de kwetsbaarheid van deze twee unieke kunstenaars.

De expositie is vrij toegankelijk tot en met 8 januari 2020  in het Gemeentehuis van Wijhe, van maandag tot en met vrijdag van  9.00 tot 17.00 uur.
 

Zie ook: www.irmahorstman.nl en  www.henktichelaar.nl

 

Irma Horstman
detail Exposed Fragility 1 (detail) - installatie

Henk Tichelaar
Bourguignon les Mores